Dış Gebelik Tedavisi
Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahmin dışında genellikle yumurtalıkları rahime bağlayan tüplere (fallop tüpleri) yerleştiği gebelik türüdür. Yumurtalar rahim içi yerine fallop tüplerinde büyüdüğünde bu tüpler zamanla zarar görür ve iç kanama başlatarak sağlığı risk altına sokabilir. Dış gebelik aynı zamanda ektopik gebelik olarak da adlandırılır.
80 gebelikten yaklaşık 1'i ektopiktir, bu durum bazı kadınlar için yaşamı tehdit edebilir. Dış gebelik, normal hamilelik belirtileri taşıdığını için anne adayı tarafından ayırt edilememektedir.
Dış gebeliğin tehlikelerinden korunmanın en kolay yolu adet gecikmesi olduğunda vakit kaybetmeden doktora gitmektir. Bu sayede en erken zamanda saptanan dış gebelik kadına ve tüplere zarar vermeden tedavi edilebilir.
Dış Gebelik Neden Olur?
Dış gebelik genellikle hormonal dengesizlikler, fallop tüpünün iltihap kaynaklı hasar görmesi ya da döllenmiş yumurtanın anormal gelişimi nedeniyle döllenen yumurtanın uterusa giderken sıkışması sonucu meydana gelir. Önceden dış gebelik geçirme, endometriozis öyküsü, sigara kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, pelvik veya abdominal cerrahi prosedür geçmişi 35+ yaş dış gebelik oluşumunda risk faktörleridir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Adet gecikmesi, gebelik testlerinin pozitif olması, bulantı, kusma, memelerde hassasiyet gibi belirtileri normal gebelikte olduğu gibi dış gebelik belirtileri olarak da görülür. Bu nedenle dış gebelik, anne adayları için en fazla normal hamilelikle karıştırılabilecek bir olgudur.
Dış gebeliğin en yaygın görülen belirtileri şöyle sıralanır:
- Alt karın tarafında şiddetli ağrı
- Vajinal kanama ve kahverengi sulu akıntı
- İdrar veya dışkılama anında ağrı
- Bel ağrısı
- Adet gecikmesi
- Omuz ucu ağrısı
- Rektal basınç ve bağırsak ağrısı
- İshal ve kusma
- Kilo kaybı
- Baş dönmesi ve bayılma